My grandfather Giovanni Pucci with a business partner in 1965

My grandfather Giovanni Pucci with a business partner in 1965

Alba Dominante je priča o mojoj porodici i gradu Pezaru!

64 godine iskustva, strasti, ideja, eksperimenata, projekata, prodaje nameštaja i rešenja za dom kroz 3 generacije.

Godine 1959. u vreme italijanskog „ekonomskog čuda“, moj deda – Giovanni Pucci – pokrenuo je agenciju za prodaju i distribuciju nameštaja u nekoliko italijanskih regiona, vođen potrebom i jakom voljom. Fokusirao se na Apuliju i Bazilikatu i još uvek se smatra pionirom u toj oblasti.

U to vreme, Pezaro je započeo svoju ekonomsku transformaciju gde su mnoge porodice započele proizvodnju nameštaja, sve dok Pezaro nije krajem sedamdesetih i osamdesetih postao jedno od najvažnijih područja za proizvodnju nameštaja u Italiji.

S obzirom na ograničenu infrastrukturu, pružanje usluga Pulji i Bazilikati – 600 kilometara južno – bio je izazov, putovanje koje je trajalo 12-15 sati vožnje. To upravo pokazuje koliko su veliki bili dedini snovi, karakter i vizija. Bez formalnog obrazovanja – što mu je bila najveća žalost – uspeo je da stvori empatiju i poverenje sa svojim klijentima, što je ubrzo dovelo do prosperiteta njegovog poslovanja, a mnoge kompanije – koje su od radionica postale industrije – tražile su njegove usluge i saradnju.

Porodična anegdota koje se majka seća sa emocijama a odnosi se na njegove veštine i stav – govori o sajmu nameštaja u Pezaru, kada je stajao u redu sa svojim klijentima i sa knjigom narudžbina u ruci vodio klijente kroz različite štandove kako bi videli i kupili nove proizvode. Na kraju dana, knjiga je bila puna narudžbina!

Proširenje poslovanja zahtevalo je strukturiraniji pristup i uskoro su se moja majka – Giannina – i ujaci – Gilberto i Luigi – uključili u porodičnu aktivnost.
 

1975. godine osnovana je agencija PUCCI & C, koja predstavlja temelj razvoja poslovanja i pripremu za prenos posla na drugu generaciju.
  

Usledila su ulaganja u organizaciju, marketing i brendiranje: Administracija i razvoj projekata usmereni su prema sedištu u Pezaru – pod vođstvom moje majke – dok su moji ujaci bili odgovorni za prodajnu aktivnost i odnose sa dobavljačima. Odličan timski rad otvorio je put uspeha.

My uncle Gilberto Pucci awarded in 1985

Giovanni Pucci in social events: the art of celebration

Godine 1978. došlo je do nove evolucije dedine vizije: prenoseći agencijski posao na svoju decu, osnovao je u Pezaru kompaniju TABLES koja proizvodi delove nameštaja za proizvođače nameštaja. Nova stvarnost bila je strogo vezana za kvalitet materijala i drveta! Različite vrste drveta su bile analizirane kao i njihova konzistentnost, dok se velika pažnja posvećivala proceni žita, čvorova i ciljanih izbora upotrebe.

Majstorstvo i kompetentnost u odabiru drveta bili su ključni za pružanje izvrsnosti proizvoda.

Zahvaljujući Petru Škansiju, tadašnjem treneru košarkaškog tima Scavolini, uspostavljen je kontakt i započeta saradnja s vodećim drvoprerađivačkim industrijama u Jugoslaviji.

Osamdesete su bile godine velikog proširenja, a Milano – „La Milano da bere!“ – bio je u to vreme simbol velike potražnje i lakog trošenja… Nove inicijative su se razvile, a Made in Italy stil je procvetao podstaknut modnim brendovima i luksuznim automobilima. Industrija nameštaja doživela je period velikog bogatstva.
I Pucci & C i Tables su rasli i bili vođeni talasom entuzijazma sa snažnim porodičnim timom, jasnom vizijom i velikim portfolijem kompanija i klijenata. Sećam se veoma dobro uzbuđenja i dugih razgovora čak i tokom noći o strategiji i novim prilikama.“
1992. godine, nagla smrt mog dede u 60. godini, poremetila je radnu atmosferu porodice: moj ujak Luigi preuzeo je kontrolu nad kompanijom Tables, dok su ujak Gilberto i moja majka nastavili agencijski posao još nekoliko godina. Kriza devedesetih godina i pad unutrašnje potražnje ubrzali su pad oba preduzeća.

Godine 2000. moj ujak Gilberto je sam nastavio da održava biznis s fokusom na regije Marke i Emilija-Romanja u sektorima maloprodaje i HoReCa Sektoru.

I tada ja dolazim…

Proveo sam mladost udišući vazduh trgovine i piljevine drvenih proizvoda. I dalje pamtim imena važnih klijenata i gradova u kojima su poslovali u Apuliji… Posećivao sam sajmove gde sam naučio da cenim kvalitet proizvoda, miris različitih materijala i kreativnost italijanskih brendova! Ali, iznad svega, zarazio sam se entuzijazmom, zadovoljstvom i lepotom ovih divnih proizvoda i industrije nameštaja.

Moj profesionalni život odveo me je na različite puteve i destinacije, da bih stekao veštine, vodio projekte i upoznao ljude u različitim organizacijama, zemljama i industrijama…

Sada, kao konopac koji me vuče, vreme je da se VRATIM KUĆI i napišem još jedno poglavlje ove priče…

To dugujem svojoj porodici.

A new dawn

Maurizio Valla

With my mom Giannina Pucci at Salone del Mobile in 2018